Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich
Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich
tel. (89) 526 44 39, 535 76 84 w. 35, e-mail: m.suszko@w-modr.pl
Kierownik: Suszko Maria
Sekcja Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki
tel. (89) 526 44 39 w. 49 e-mail: m.bieciuk@w-modr.pl
Kierownik: Marta Bieciuk
Do zadań Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich (DROW) należy szczególności:
1) prowadzenie działalności szkoleniowej, doradczej, informacyjnej, upowszechnieniowej i promocyjnej w zakresie:
a) zasad prowadzenia działalności pozarolniczej,
b) wymogów formalno-prawnych prowadzenia mikro i małych przedsiębiorstw,
c) funkcjonowania lokalnych organizacji społecznych (m.in.: koła gospodyń wiejskich, lokalne grupy działania, stowarzyszenia),
d) zasad podejścia LEADER,
e) zasad ubiegania się o przyznanie pomocy finansowanej lub współfinansowanej ze środków pochodzących z funduszy Unii Europejskiej lub innych instytucji krajowych i zagranicznych (w tym: wybrane działania PROW, programy zagraniczne, programy regionalne),
f) zarządzania wiejskim gospodarstwem domowym (profilaktyka prozdrowotna, zasady racjonalnego żywienia, świadomość konsumencka, estetyzacja zagrody wiejskiej),
g) zachowania dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego wsi (sztuka ludowa, tradycje kulinarne, tradycyjny krajobraz rolniczy wsi),
h) uwarunkowań prawnych prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego, obiektu turystyki wiejskiej,
i) reklamy, promocji i zarządzania gospodarstwem agroturystycznym, obiektem turystyki wiejskiej,
j) wymogów formalno-prawnych funkcjonowania agroturystycznych gospodarstw edukacyjnych,
k) wymogów formalno-prawnych prowadzenia przetwórstwa w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MOL),
l) krótkich łańcuchów dostaw (od pola do stołu), w tym przepisów dotyczących sprzedaży bezpośredniej,
m) systemów wyróżniania produktów żywnościowych wysokiej jakości,
n) marketingu produktów rolno-spożywczych;
2) prowadzenie działalności informacyjnej i doradczej w zakresie podnoszenia lub zmiany kwalifikacji zawodowych rolników i mieszkańców wsi;
3) współpraca, w zakresie i przedmiocie zadań Działu, z instytucjami i jednostkami określonymi w ustawie, szczególnie na rzecz innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie w zakresie przetwórstwa i marketingu produktów rolno-spożywczych;5
4) prowadzenie działalności promocyjnej gospodarstw rolnych;
5) organizacja targów, wystaw, pokazów, konferencji i innych przedsięwzięć upowszechniających wiedzę rolniczą, nowe technologie produkcji i promujących produkty i wyroby przetwórstwa rolno-spożywczego;
6) sporządzanie analiz i opracowań ekonomicznych, finansowych i technologicznych;
7) sporządzanie dokumentacji niezbędnej do podjęcia i prowadzenia działalności pozarolniczej, w tym działalności gospodarczej;
8) sporządzanie dokumentów, planów, opracowań wymaganych przy organizacji i funkcjonowaniu grup producentów rolnych oraz grup i organizacji producentów owoców i warzyw;
9) wypełnianie wniosków lub innych dokumentów niezbędnych do ubiegania się o przyznanie pomocy finansowanej lub współfinansowanej ze środków pochodzących z funduszy Unii Europejskiej lub innych instytucji krajowych i zagranicznych;
10) nadzór merytoryczny nad realizacją zadań doradczych przez Zespoły w zakresie zadań Działu.
Do zadań Sekcji Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki (SWGD) należy w szczególności:
1) prowadzenie działalności szkoleniowej, doradczej, informacyjnej, upowszechnieniowej i promocyjnej w zakresie:
a) zasad ubiegania się o przyznanie pomocy finansowanej lub współfinansowanej ze środków pochodzących z funduszy Unii Europejskiej lub innych instytucji krajowych i zagranicznych (w tym: wybrane działania PROW, programy regionalne),
b) zarządzania wiejskim gospodarstwem domowym (profilaktyka prozdrowotna, zasady racjonalnego żywienia, świadomość konsumencka, estetyzacja zagrody wiejskiej),
c) zachowania dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego wsi (sztuka ludowa, tradycje kulinarne, tradycyjny krajobraz rolniczy wsi),
d) uwarunkowań prawnych prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego, obiektu turystyki wiejskiej,
e) reklamy, promocji i zarządzania gospodarstwem agroturystycznym, obiektem turystyki wiejskiej,
f) wymogów formalno-prawnych funkcjonowania agroturystycznych gospodarstw edukacyjnych,
g) wymogów formalno-prawnych prowadzenia przetwórstwa w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MOL),
h) krótkich łańcuchów dostaw (od pola do stołu), w tym przepisów dotyczących sprzedaży bezpośredniej,
i) systemów wyróżniania produktów żywnościowych wysokiej jakości;
2) współpraca w zakresie i przedmiocie zadań Sekcji, z instytucjami i jednostkami określonymi w ustawie, szczególnie na rzecz innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie w zakresie przetwórstwa i marketingu produktów rolno-spożywczych;
3) prowadzenie działalności promocyjnej gospodarstw rolnych;
4) organizacja targów, wystaw, pokazów, konferencji i innych przedsięwzięć upowszechniających wiedzę rolniczą, nowe technologie produkcji i promujących produkty i wyroby przetwórstwa rolno-spożywczego;
5)wypełnianie wniosków lub innych dokumentów niezbędnych do ubiegania się o przyznanie pomocy finansowanej lub współfinansowanej ze środków pochodzących z funduszy Unii Europejskiej lub innych instytucji krajowych i zagranicznych.